Kapcsolatfelvétel

Homályos látás gyermekeknél

A homályos látásnak számos negatív hatása lehet a gyermek fejlődésére és mindennapi tevékenységére. Ha a gyermek nem látja élesen a körülötte lévő világot, gyakran tapasztalhat bizonytalanságot és kétséget önmagával kapcsolatban. Az éles látás hiánya akadályokat jelenthet számára és korlátozhatja tehetségének és képességének teljes kibontakozásában.

Homályos látás gyermekeknél

Hogyan vehető észre gyerekeknél a homályos látás?

A homályos látás tüneteit gyakran nehéz észrevenni a gyerekeknél, hiszen ők nem tudják, hogy milyen élesnek is kellene látniuk a tárgyakat, és könnyedén alkalmazkodnak a homályosabb képhez. 

Fontos megjegyezni, hogy a kettős látást gyakran összekeverik a homályos látással, míg a homályos látás esetén a látásélesség csökken, és a tárgyak elmosódottan jelennek meg, addig a kettős látás esetén a szemek nem működnek együtt megfelelően, emiatt a látott kép elcsúszottnak vagy duplikáltnak látszik. A kettős látással az alábbi oldalon foglalkozunk bővebben.

Észrevehetünk azonban olyan intő jeleket, amelyek a homályos látásra utalnak:

  • A gyermek közelebb hajol a könyvekhez vagy a képernyőhöz, mint korábban.
  • Az óvodában és iskolában nem tudja elolvasni a táblán lévő betűket vagy számokat, emiatt közelebb ül a táblához.
  • Gyakran dörzsöli vagy vakarja a szemét, a szeme környékét, fejfájásról panaszkodik olvasás vagy közelre nézés közben.
  • A gyermek nagyobb arányban hibázik az iskolai feladatokban.
  • Távolra nézéskor hunyorog, vagy éppen kancsalít, amikor próbál élesen látni valamit.
  • Hibázik a labdajátékokban, vagy nehézségei vannak a mozgó célpontok követésével.

Amennyiben arra gyanakszik, hogy a gyermeknek szemproblémái lehetnek, érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni. A gyermekszemészeti szakorvosi vizsgálat során megállapítható, hogy van-e valamilyen látási probléma a gyermeknél, és szükség esetén kezeléseket vagy segédeszközöket javasolhat.

Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet elkerülni a szemproblémák súlyosabb szövődményeit, és biztosítani a gyermek számára a megfelelő látást és szemei egészséget.

Non-invasive gyermekszemészeti vizsgálatunkkal Szegeden a legújabb technológiának köszönhetően nem kell pupillatágítót alkalmazni! Speciálisan csecsemők és gyermekek vizsgálatára fejlesztve, alkalmas akár már 6 hónapos kortól! Az eszköz 1 méteres munkatávolságon működik, a gyermek a szülő biztonságos közelében (ölében ülve) maradhat. Rendkívül gyors mérés, egy lépésben méri a szem fénytörési hibáit, a pupilla átmérőt, a PD-t és a tekintés irányát.

Professzionális szemészeti eszközparkunk mind - mind hozzájárul ahhoz, hogy a lekisebb pácienseink számára is a lehető legkisebb kényelmetlenséggel tudjuk biztosítani a legjobb minőségű ellátást és a személyre szabott, leghatékonyabb terápiás javaslatot a probléma megoldására vonatkozóan!