Kapcsolatfelvétel
Diabetológia

Diabetológia

A diabetológia a szénhidrát háztartás zavaraival, cukorbetegség (diabetes mellitus) megelőzésével, kezelésével, annak szövődményeivel foglalkozó szakterület.

Rendelési információk

 • Rendelési cím
  Tisza Medical Center, 6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24.

Bemutatkozás

A cukorbetegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy pedig a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia) esetleg mindkettő. Amennyiben Inzulinhiány vagy inzulinhatás romlása észlelhető a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, így a vércukorszint megemelkedik és számos következményes anyagcserezavar alakul ki! Ezek együttesen okozzák a fő tüneteket.

A cukorbetegség az egész világon népegészségügyi probléma! Minden életkorban felléphet, az akut (hipoglikémia, ketoacidosis) és krónikus (szemészeti, vese, idegrendszeri és kardiovaszkuláris) szövődmények pedig nagyban rontják az életkilátásokat és az életminőséget is!

Vércukor mérés

Klinikánkon a Tisza Medical Center-ben exkluzív környezetben, alapos, felkészült, páciensközpontú szakorvosaink kezei között Ön is biztonságban érezheti magát!

Professzionális diagnosztikai és orvosi eszközparkunk mind - mind hozzájárul ahhoz, hogy pácienseink számára a lehető legkisebb kényelmetlenséggel tudjuk biztosítani a legjobb minőségű ellátást és a személyre szabott, leghatékonyabb terápiás javaslatot a probléma megoldására vonatkozóan!

Cukorbetegség esetében megkülönböztetünk:

 • 1-es típusú diabéteszt
 • 2-es típusú diabéteszt
 • Terhességi diabéteszt
 • Ritka diabetes formákat

Mikor érdemes diabetológus szakorvost felkeresni?

 • diabétesz gyanú esetén (kóros szomjúság, kimerültség, látászavarok, testsúlycsökkenés, gyakori nagymennyiségű vizeletürítés, visszatérő gombás fertőzések, zsibbadó végtagok, lassan gyógyuló sebek)
 • laboratóriumi vizsgálat alkalmával észlelt magas vércukor érték esetén
 • terhesség során magas vércukor érték esetén
 • folyamatos glukózmonitorozás (CGMS) megvalósítása, eredmények kiértékelése céljából
 • hordozható inzulinpumpa kezelés alkalmazása, terápiás hatásfokának javítása érdekében
 • a cukorbetegség szövődményeinek gyanúja, illetve kivizsgálása céljából
 • szűrővizsgálat miatt, amely javasolt túlsúly, elhízás, magas vérzsír vagy magasvérnyomás esetében bármely életkorban
 • családban előforduló cukorbetegség esetén
 • már kialakult, ismert gyermek-, vagy felnőttkori 1-es, illetve 2-es típusú cukorbetegség esetén vércukorbeállítás és rendszeres kontroll céljából
Zsibbadó végtagok

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat minden esetben az előzetes kórkép megismerésével történik, amelynek elengedhetetlen részét képezi, hogy a szakorvos a pácienst részletesen kikérdezi. Áttekinti a kórelőzményeket, a friss leleteket, felméri a páciens jelenlegi állapotát. Ezt követően fizikális vizsgálatra kerül sor A kapott eredmények alapján az orvos további szakorvosi vizsgálatokat rendelhet el az esetleges szövődmények kizárása céljából.

Inzulinnal kezelt betegek esetén a folyamatos glukóz monitorozás (CGMS) az otthoni vércukoreredmények, laboratóriumi HbA1c eredmények alapján lehetőség van a terápia finomhangolására is.

Inzulinpumpa kezelés esetén a megfelelő adagolás meghatározása, a módosítás lehetőségeinek megválasztása fontos részét képezi a megfelelő terápiának és szakorvosi javaslatnak.

Klinikánkon a labordiagnosztikai háttérnek köszönhetően amennyiben a szakorvos labordiagnosztikai vizsgálatokat kér úgy azt a páciens klinikánkon kényelmesen elvégezheti, nincs szükség külön labor keresésére!

További vizsgálatokra van szüksége? Intézzen el minden szükséges vizsgálatot a Tisza Medical Center-ben!

Klinikánkon a Tisza Medical Center-ben szinte minden szükséges szakterület rendelkezésre áll, így amennyiben a szakorvos kolléga más szakterületek bevonását is kéri további vizsgálatok elvégzése okán ezt Ön klinikánkon egy helyen elvégezheti, szívesen megszervezzük Önnek a szükséges vizsgálatokat és időpontokat!

Hogyan érdemes a vizsgálatra érkezni?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorra érkeznie! Lehetőség szerint hozza magával az összes korábbi dokumentációját, és az aktuálisan szedett gyógyszereinek listáját, az otthoni vércukormérési eredményeit, illetve amennyiben rendelkezésre áll, a CGMS eredményeit hozza magával!

Rendelési információk

 • Rendelési cím
  Tisza Medical Center, 6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24.

Diabetológia árak

A szolgáltatás még egyelőre nem elérhető!

Kapcsolatfelvétel