Kapcsolatfelvétel
Gyermekszemészet

Gyermekszemészet

Klinikánkon a Tisza Medical Center-ben exkluzív környezetben, alapos, felkészült, páciensközpontú szakorvosaink kezei között Ön és gyermeke is maximális biztonságban érezheti magát!

Rendelési információk

 • Rendelési cím
  Tisza Medical Center, 6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24.

Bemutatkozás

Professzionális szemészeti eszközparkunk mind - mind hozzájárul ahhoz, hogy a lekisebb pácienseink számára is a lehető legkisebb kényelmetlenséggel tudjuk biztosítani a legjobb minőségű ellátást és a személyre szabott, leghatékonyabb terápiás javaslatot a probléma megoldására vonatkozóan!

Gyermekek szemészeti vizsgálatára két okból lehet szükség:

Ha megelőzésképpen vizsgálunk egy (látszólag) egészséges szemet (szűrővizsgálat), vagy ha egy panaszt kezelünk. Bármelyikről is legyen szó, a gyermekek esetében játékos és könnyed hangulatot szeretnénk biztosítani ahhoz, hogy eredményes legyen a vizsgálat. Biztonságérzetüket növeli, ha a szülő is komfortosan érzi magát, tudja, hogy mire számíthat egy vizsgálat során, ezért összeszedtük, hogy mi is történik közben, és mikor javasoljuk a szemvizsgálatot. Szűrővizsgálatra a gyermekeket 1, 3 és 6 éves korban érdemes elvinni.

Gyermekszemészet vizsgálat

Mindegyik életkorban egy kicsit más jellegű a vizsgálat, a gyermekek fejlődő képességeihez és a keresett eltérésekhez igazítva. A szűrővizsgálatoknak a gyermekszemészetben kiemelt jelentősége van, hiszen a gyermekek nem panaszkodnak a gyengébb látásra. Ha egy látásfejlődési rendellenességet nem szűrünk ki, akkor az bizonyos esetekben később már nem, vagy csak kisebb mértékben javítható, és az egész életére elkíséri a gyermeket.

Egy, a kellő időben felfedezett eltérést azonban eredményesen tudunk kezelni. Szemészeti vizsgálatot javaslunk az alábbi panaszok esetén: kancsalítás (de csak 3 hónapos kor felett, addig ugyanis normálisan is előfordulhat), a csecsemő szeme folyamatosan könnyben úszik, a szemhéj az egyik, vagy mindkét oldalon csüng, szem viszketése, allergiás panaszok, fejfájás (illetve a szem fáradásos panaszai), szemhéj duzzanatai, a szembogár (pupilla) területében látott fehéres elváltozás. A fenti szemészeti panaszokon kívül más formában is jelentkezhetnek eltérések, ezért indokolt egy gyermekszemészeti látogatás, ha bármi olyat tapasztalnak, ami tartósan fennáll, és a megszokottól eltér.

A gyermekszemészeti vizsgálat menete:

Egyévesek szűrővizsgálata (vizsgálat ideje kb. 45 perc):

Néhány általános kérdés után (születési súly, születési körülmények, családban előforduló szemészeti betegségek, szülő által észrevett eltérések) rátérünk a szem vizsgálatára. Apró, színes játékok segítségével megfigyeljük a szemmozgásokat és a kancsalságra utaló jeleket. A szem fénytörési értékét egy gyermekek számára kifejlesztett eszközzel, a Plusoptix-szal mérjük le. Végül (rövid hatású pupillatágítást követően) a szem hátsó részében keressük az itt megbúvó fejlődési rendellenességek, hegek vagy más betegségek képét. A pupillatágító becseppentését megelőző vizsgálatok pár percet vesznek igénybe, ahogyan a szem hátsó részének megtekintése is, azonban a két részlet között számoljanak egy 15-20 perces várakozási idővel, amíg a szemcsepp kifejti hatását.

Gyermekszemészet vizsgálat

Háromévesek szűrővizsgálata (vizsgálat ideje kb. 20 perc):

Néhány általános kérdés után (születési súly, születési körülmények, családban előforduló szemészeti betegségek, szülő által észrevett eltérések) a szem vizsgálata következik. A gyermekek számára kifejlesztett eszközzel, a Plusoptix segítségével lemérjük a szemek fénytörési értékét, majd kancsalságra utaló eltéréseket keresünk. Ebben az életkorban már egy egyszerűbb látásélességet is meg tudunk határozni, és kooperációtól függően a térlátás, valamint a szem rétegeinek vizsgálatára is lehetőség nyílik.

Iskolakezdés előtti szűrővizsgálat (vizsgálat ideje kb. 20 perc):

Néhány általános kérdés után (születési súly, születési körülmények, családban előforduló szemészeti betegségek, szülő által észrevett eltérések, a gyermek panaszai) a szem vizsgálata következik. Ebben az életkorban a gyermekekkel már a felnőtteknél is alkalmazott látásvizsgálatot végezhetjük. A kancsalság, szemmozgások, térlátás vizsgálatát követően a szem rétegeinek réslámpás vizsgálatára is sor kerül.

Panaszt okozó eltérés vizsgálatakor: néhány általános kérdés után (születési súly, születési körülmények, családban előforduló szemészeti betegségek) a panaszokkal foglalkozunk. Fejfájás esetén érdemes fejfájás-naplóval készülni (néhány héten keresztül vezetni, hogy a fejfájás milyen gyakran, a nap melyik szakában jelentkezik, a fejfájást megelőzően milyen tevékenységet végeztek, mennyi ideig tartott, és múlt-e fájdalomcsillapítóra a fejfájás). A panaszok jellege alapján különböző irányban indulhatunk el, de általában végzünk látásélesség-, szemmozgás-, térlátás- és réslámpás vizsgálatot is. Fejfájás esetén pupillatágításra is szükség lehet!

Pupillatágítás – hogyan történik, és miért van rá szükség?

A pupillatágítás nem károsítja sem a szemet, sem a látást, azonban nélkülözhetetlen a szem alapos vizsgálatához. A fiatalabb gyermekeket nem korlátozza, a nagyobbak már észrevehetik, hogy közelre átmenetileg homályosan látnak. A pupilla kitágítását szemcsepp becseppentésével lehet elérni, és két esetben lehet rá szükség.

 • Egyrészt, ha a szem hátsó, pupilla mögötti területét szeretnénk megvizsgálni (az üvegtestet és a retinát). A vizsgálathoz fényre van szükség, ám fény hatására a pupilla összeszűkül, és így egy apró „kulcslyukon” tudnánk csak betekintést nyerni. A pupilla átmeneti kitágításával a kulcslyuk méretét sokszorosára növeljük, így lehetőségünk nyílik a hátsó részek alapos vizsgálatára.
 • Pupillatágítást alkalmazunk másrészt a szemüvegek felírásakor is. Ez trükkös! Ilyenkor ugyanis nem a pupilla kitágítása a célunk, hanem a szem éleslátásért felelős izmainak ellazítása, azonban az alkalmazott szemcsepp az izmok ellazítása mellett a pupillát is kitágítja.

A szem hátsó részének vizsgálatához rövid hatású pupillatágítót cseppentünk, mely körülbelül 15-20 perc alatt éri el a kívánt hatást. Ezt használjuk az egyévesek szűrésénél is. A pupilla visszaszűkülésére 3-6 óra elteltével számíthatunk (de ez egyénenként változhat).

A szemüvegek felírásához már hosszabb hatású pupillatágítót alkalmazunk. Ebben az esetben kétszer kell cseppenteni néhány perc különbséggel, és az izmok ellazulásáig körülbelül 30-60 percet várunk. A pupilla visszaszűkülésére 12-24 óra elteltével számíthatunk.

Ha a vizsgálatok alapján felmerül a szemüvegigény, akkor az ehhez szükséges pupillatágítást érdemes otthon elvégezni, és a szemüveget egy következő látogatáskor határozzuk meg. A lehető legjobb szemüveg felírásához szükségünk van a gyermek együttműködésére.

Az otthoni csepegtetéssel kiválthatjuk a várakozással töltött hosszú perceket, gördülékenyebben és biztosabban tudunk nekilátni a közös munkának. Tág pupilla mellett az erős fény kellemetlen lehet, ezért napos időben érdemes lehet napszemüveggel készülni, csecsemők esetében figyelni arra, hogy az árnyékban legyenek a pupillatágító hatásának megszűnéséig.

Rendelési információk

 • Rendelési cím
  Tisza Medical Center, 6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24.

Gyermekszemészet árak

 • Gyermek szemészeti szakorvosi vizsgálat (14 éves korig) 20.000 Ft
 • Gyermek kontroll vizsgálat egy hónapon belül 15.000 Ft
 • Gyermek kontroll vizsgálat egy hónapon túl 18.000 Ft
Kapcsolatfelvétel