Ingyenes időpontfoglalás

Kettős látás gyermekeknél

Nem megfelelő látásukat a gyermekek gyakran próbálják különféle trükkökkel kompenzálni. Kettős látásra utaló jel lehet, ha a gyermek a fejét észrevehetően többet mozgatja/feltűnően forgatja, gyakran hunyorog, közelebb vagy távolabb hajol egy tárgytól, vagy előfordulhat az is, hogy kezével az egyik szemét eltakarva próbál a gyermek élesebb látást elérni.

Kettős látás gyermekeknél

Szülőként mindenféleképp figyeljünk a jelekre, hiszen egy gyermeki ártatlannak tűnő, megmosolyogtató reakció hátterében előfordulhat, hogy éles látást befolyásoló szemprobléma áll.

A kettős látást gyakran összekeverik a homályos látással, emiatt fontos meghatározni, hogy mit is értünk kettős látás alatt. 

Mi a kettős látás?

A kettős látás olyan szemészeti probléma, amelynek során a két szemmel egyszerre tekintve nem egy, hanem két különálló képet látunk. A két kép akár egymással fedésbe is kerülhet, vagy akár jelentősen távolodhatnak is egymástól. Ez a jelenség a szemizmok működésének megváltozásán alapul. A valódi kettős látással járó állapotok csak kétszemes látásnál jelentkeznek, azaz az egyik szemet letakarva automatikusan megszűnnek.

A gyermek a kettős látás miatt gyakran elveszítheti az olvasás iránti érdeklődését, valamint elkerülheti az olyan tevékenységeket, mint a sportolás vagy a játszás, amelyekhez éles látásra van szükség. Olvasás közben a kettős látás a betűk duplázódásával jelenhet meg, míg sportolás, labdajáték közben feltűnő lehet a gyermek gyakori cél tévesztése, például, ha ismételten többször a labda mellé rúg, vagy észrevehető nehézségek jelentkeznek a felé dobott tárgyak elkapásában.

A kettős látás a szemtengelyferdülés (strabismus) vagy a lusta szem (ambliópia) egyik tünete lehet. Ha a gyermeknél kettős látás jelentkezik, akkor érdemes mihamarabb gyermekszemészeti vizsgálatot végeztetni, mivel a kettős látás súlyosabb szemproblémákat is jelezhet.

Fontos megjegyezni, hogy a kancsalítás nem okoz kettős látást, mert a kancsalítás esetén az agy automatikusan figyelmen kívül hagyja a kancsalító szem által küldött képet!

Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet elkerülni a szemproblémák súlyosabb szövődményeit, és biztosítani a gyermek számára a megfelelő látást és szemei egészséget.

Non-invasive gyermekszemészeti vizsgálatunkkal Szegeden a legújabb technológiának köszönhetően nem kell pupillatágítót alkalmazni! Speciálisan csecsemők és gyermekek vizsgálatára fejlesztve, alkalmas akár már 6 hónapos kortól! Az eszköz 1 méteres munkatávolságon működik, a gyermek a szülő biztonságos közelében (ölében ülve) maradhat. Rendkívül gyors mérés, egy lépésben méri a szem fénytörési hibáit, a pupilla átmérőt, a PD-t és a tekintés irányát.

Professzionális szemészeti eszközparkunk mind - mind hozzájárul ahhoz, hogy a lekisebb pácienseink számára is a lehető legkisebb kényelmetlenséggel tudjuk biztosítani a legjobb minőségű ellátást és a személyre szabott, leghatékonyabb terápiás javaslatot a probléma megoldására vonatkozóan!