Kapcsolatfelvétel

Rektális Ultrahang - Prosztata Ultrahang Vizsgálat

1. Mikor javasolt a vizsgálat?
2. Hogyan zajlik a vizsgálat?
3. Fájdalommal jár-e a vizsgálat?
4. Kontraindikációk!

Rektális Ultrahang - Prosztata Ultrahang Vizsgálat

Rektális ultrahang – végbélultrahang

A rektális ultrahang (vagy transzuretrális ultrahang) olyan diagnosztikai eljárás, amely során egy vékony, hajlékony szondát helyeznek be a végbélen keresztül a rektumba. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy részletes képet kapjon a kismedencei területről, ideértve a prosztatát, a végbél falát, a húgyhólyagot és a környező szerveket.

Az eljárás során az ultrahangos szonda a rektumba helyezve közvetlenül érintkezik a prosztatával, ami részletes és pontos képeket eredményez. Az orvos az ultrahangképek alapján meg tudja határozni a prosztata állapotát, felismerheti az esetleges elváltozásokat, például a prosztatamegnagyobbodást, cisztákat, daganatokat vagy gyulladásos folyamatokat. Ez a vizsgálat hozzájárulhat a prosztatarák korai felismeréséhez és a megfelelő kezelési terv kialakításához.

A rektális ultrahangot orvosi javaslatra, szakképzett szakember végezheti!

Mikor ajánlott a vizsgálat?

Ez a vizsgálat hasznos lehet prosztata- és végbélszűrés során, hiszen lehetővé teszi a prosztata és a végbél részletes vizsgálatát, segítve a daganatok, elváltozások vagy rendellenességek azonosítását.

Az ultrahangvizsgálat segíthet a prosztatadaganatok stádiumának meghatározásában és a terápia hatásának nyomon követésében. Az ultrahang segítségével a daganat mérete, elterjedése és egyéb jellemzői megfigyelhetők.

Ezenkívül a vizsgálat információkat szolgáltathat a széklettartási zavarok és a végbéltáji panaszok okának feltárásában is. Az ultrahang segítségével az orvos megfigyelheti a végbél falát, a szövetek szerkezetét és állapotát, és ezáltal segíthet a diagnózisban és a megfelelő kezelési terv kialakításában.

Orvosa javasolhatja a vizsgálatot, ha 40 évesnél idősebb, ha szokatlan tüneteket észlel, vagy ha fennáll a prosztatarák kockázata.

Néhány olyan tünet, amelyek miatt prosztata-ultrahangot javasolhatnak Önnek, a következők lehetnek:

  • Vizelési zavarok: Például gyakori vagy fájdalmas vizelés, gyenge vizeletsugár, éjszakai gyakori vizelés, nehézség vagy késleltetés a vizelés megkezdésében.
  • Vér a vizeletben: Az esetleges véres vizelet jelentősége miatt fontos lehet további vizsgálatok elvégzése.
  • Csomók a végbél körül: Az orvos figyelmét felhívhatja a végbél környékén tapintható elváltozás vagy csomó.
  • Rendellenes eredmények egy vér- vagy vizeletvizsgálat során: Például emelkedett prosztataspecifikus antigén (PSA) szint vagy más eltérések, amelyek felhívják az orvos figyelmét a prosztatával kapcsolatos lehetséges problémákra.
  • Alacsony spermaszám: Ha a termékenységi tesztek alapján alacsony spermaszámot észlelnek, az orvos további vizsgálatokat javasolhat, beleértve a prosztata-ultrahangot is.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Általában nincs szükség különleges előkészületekre. Az eljárás általában ambuláns alapon történik, és általában kevesebb mint egy órát vesz igénybe.

A vizsgálat során a páciens általában bal oldalán fekszik, térdeit a mellkas felé felhúzva. Ez a pozíció megkönnyíti az orvos számára a szondát a végbélbe helyezni, hogy vizsgálhassa a prosztatát.

Az orvos lehet, hogy javasolja, hogy ürítse ki a beleket előzetesen, mert a nagyobb mennyiségű széklet jelenléte zavarhatja a képalkotást. Ebben az esetben glicerines végbélkúp alkalmazása vagy csekély beöntés lehet szükséges a vizsgálat előtt.

Az orvos előzetesen tapintásos vizsgálatot is végezhet a prosztata vizsgálata előtt. Ez segíthet az orvosnak az elváltozások vagy rendellenességek azonosításában.

Fájdalmas?

A rektális ultrahang fájdalommentes és általában jól tolerálható, bár némi kellemetlenséget vagy nyomást lehet érezni a szonda bevezetésekor.

Az ultrahangos szonda vékony és hajlékony, és a szakember a lehető legkényelmesebb módon próbálja bevezetni. Az orvos általában kenőanyaggal ellátott védőburkolatot használ a könnyebb bevezetés érdekében.

Minden egyéni tapasztalat eltérő lehet, és vannak, akik számára a vizsgálat kellemetlenebb lehet, mint mások számára. Fontos kommunikálni az orvossal a vizsgálat során, hogy ha fájdalmat vagy túlzott kellemetlenséget tapasztal, megfelelő intézkedéseket tudjanak tenni a komfort növelése érdekében.

Az orvos törekedni fog arra, hogy a vizsgálatot a lehető legkényelmesebbé tegye, és megpróbálja minimalizálni a kellemetlenséget és a feszültséget a páciens számára.

Kontraindikációk

Az orvos minden egyedi esetet értékel, hogy meghatározza a vizsgálat végrehajtásának megfelelő módját és biztonságosságát.

Az abszolút kontraindikációk olyan állapotok, amikor a vizsgálat teljesen tilos vagy veszélyes lehet.

Az abszolút kontraindikációk a következők:

  • Betegkooperáció hiánya: Ha a páciens nem képes megfelelően együttműködni, például nem tudja megfelelően pozícionálni vagy nem tolerálja a vizsgálatot, akkor a rektális ultrahang nem végezhető el.
  • Gyanított vagy bizonyított bélperforáció: A bélperforáció, vagyis a bél falának átfúródása esetén a rektális ultrahang vizsgálat veszélyes lehet, mivel további sérülést okozhat.
  • Akut diverticulitis: Az akut diverticulitis, vagyis a vastagbél falának gyulladása esetén a rektális ultrahang elvégezése nem ajánlott, mivel fokozhatja a gyulladást és súlyosbíthatja az állapotot.
  • Fulmináns colitis: A fulmináns colitis, vagyis a vastagbél súlyos gyulladása és nyálkahártya károsodása esetén a rektális ultrahangot el kell kerülni, mert ez fokozhatja a gyulladást és további sérüléseket okozhat.

A relatív kontraindikációk olyan tényezőket jelentenek, amelyeknél az orvosnak különös figyelmet kell fordítania a vizsgálat során. Ilyen lehet például a nagyfokú lumenszűkület, rossz cardiopulmonalis állapot, akut perianalis gyulladás.