Kapcsolatfelvétel

Szemproblémák gyermekkorban

Látásproblémáikról szóló elmesélésekkel a gyermekek sokszor tudnak mosolyt csalni az arcunkra, vagy épp ellenkezőleg, hiszen tapasztalataik első hallásra akár ijesztőek is lehetnek mind a szülők, mind a gyermekek számára.

Szemproblémák gyermekkorban

Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy a gyermeknek szemproblémái vannak?

Gyermekeknél viszonylag gyakran találkozhatunk szemészeti eltérésekkel, melyek igen változatos tünetekkel jelentkezhetnek. A hosszútávú szövődmények elkerülése érdekében a legfontosabb, hogy minél korábban felismerjük, és ha van rá mód, érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni gyermekszemészeti vizsgálatra, hogy időben kezeljük ezeket a szemészeti problémákat.

A következőkben részletesen bemutatjuk, hogy milyen tünetek utalhatnak gyermekkori szemproblémákra:

Homályos látás: Ha a gyermeknek nehézségei vannak a távoli vagy közeli dolgok éleslátásával, az szemészeti eltérés jele lehet. A homályos látás a látásszervek egyik leggyakoribb problémája.

Kettőslátás: Ha a két szemmel egyszerre tekintve nem egy, hanem két különálló képet látunk, az kettőslátásra utal, melynek hátterében súlyos eltérések lehetnek. Kétszemes (binokuláris) kettőslátásról beszélünk, ha a jelenség az egyik szem letakarása után megszűnik; ebben az esetben a kettőslátás a szemizmok működésének megváltozásán alapul, és oka általában valamilyen idegrendszeri elváltozás. Egyszemes (monokuláris) kettőslátás esetén a látott kép „megkétszereződése” az egyik szem letakarása után („egy szemmel nézve”) is megmarad; ennek hátterében szinte mindig valamilyen szemészeti eltérés áll.

A kérdés tehát: megszűnik-e a kettőslátás bármelyik szem becsukásával? A szemészeti vizsgálat mindkét típusú kettőslátás esetén felderítheti az okokat, vagy kizárhat súlyosabb eltéréseket.

Fényérzékenység: Ha a gyermek rendszeresen panaszkodik fényérzékenységről, erős fény közelében vagy napsütésben kellemetlenül érzi magát, az szemészeti problémát sejtet. Ez a tünet például a szaruhártya-gyulladás vagy a szem középső burkának a gyulladását (uveitis) jelezheti. Kontaktlencse viselő fiataloknál különösen nagy jelentősége van ennek a panasznak, és haladéktalanul szemészeti vizsgálatot indokol!

Gyakori fejfájás: A hetente, vagy akár hetente többször is jelentkező fejfájás oka sokszor szemészeti eredetű, főleg, ha ez szemmunkához (olvasás, írás, rajzolás, apró mütyürökkel foglalatoskodás) köthető. Ilyen esetekben a tárgyak éleslátásához folyamatos megerőltetés szükséges, melyet a megfelelő szemüveggel megszüntethetünk.
Rendszeres dörzsölés vagy vakarás az arc és a szemek környékén: Ha a gyermek rendszeresen dörzsöli vagy vakarja az arcát vagy a szemek környékét, az jelezhet allergiás reakciót vagy gyulladásos állapotot a szem és a szemhéjak területén.

Eltérő méretű pupillák: hátterében lehet veleszületett, kezelést nem igénylő állapot, de utalhat idegrendszeri eltérésre is. Egy gyors méréssel pontosan meghatározható a pupillák átmérője, és további vizsgálatokkal kiegészítve fel tudjuk tárni a kiváltó okokat is.

Amennyiben bármelyik fenti tünetet észleli gyermekén, érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni gyermekszemészeti vizsgálatra. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet elkerülni a szemproblémák súlyosabb szövődményeit, és biztosítani a gyermek számára a megfelelő látást és szemei egészséget.

Non-invasive gyermekszemészeti vizsgálatunkkal Szegeden a legújabb technológiának köszönhetően nem kell pupillatágítót alkalmazni! Speciálisan csecsemők és gyermekek vizsgálatára fejlesztve, alkalmas akár már 6 hónapos kortól! Az eszköz 1 méteres munkatávolságon működik, a gyermek a szülő biztonságos közelében (ölében ülve) maradhat. Rendkívül gyors mérés, egy lépésben méri a szem fénytörési hibáit, a pupilla átmérőt, a PD-t és a tekintés irányát.

Professzionális szemészeti eszközparkunk mind - mind hozzájárul ahhoz, hogy a lekisebb pácienseink számára is a lehető legkisebb kényelmetlenséggel tudjuk biztosítani a legjobb minőségű ellátást és a személyre szabott, leghatékonyabb terápiás javaslatot a probléma megoldására vonatkozóan!